Dit moet je weten over rolstoelen

We weten allemaal wel wat rolstoelen zijn. Er zijn echter maar weinig mensen die de details ervan kennen. Want er zijn een heleboel verschillende soorten rolstoelen en ze werken ook nog allemaal anders. Ze hebben niet eens allemaal dezelfde functie, wist je dat? Hier lees je alles dat je moet weten over rolstoelen. 

rolstoelen

Verschillende soorten

Allereerst worden er op het gebied van rolstoelen een aantal groepen gemaakt. Sommige rolstoelen zijn ontworpen om geduwd te worden. Deze zie je vaak in ziekenhuizen. Er zijn ook veel van die duw rolstoelen die worden gebruikt voor mensen die tijdelijk in een rolstoel zitten. Natuurlijk worden ze ook gebruikt voor mensen die om welke reden dan ook niet zelf de rolstoel voort kunnen bewegen. Bijvoorbeeld omdat ze geen of zwakke armen hebben. In dat geval moet je een rolstoel hebben die je kunt duwen. Maar er zijn ook rolstoelen die je zelf kunt voortbewegen. Dit heeft vrijwel altijd de voorkeur van mensen die lang of altijd in een rolstoel zitten en in staat zijn zelf te sturen. Het is namelijk een manier waarop je veel meer bewegingsvrijheid hebt. Deze speciale rolstoelen hebben kleine wieltjes waarmee sturen in krappe ruimte geen probleem is. 

Tips voor je rolstoel

Een rolstoel zorgt ervoor dat u zich veilig en vlot kan verplaatsen. Tenminste, mits je rekening houdt met de volgende tips. Maak vooraf altijd een lijstje van waar je rolstoel aan moet voldoen. Wat vind jij comfortabele rolstoelen en wat is daarvoor nodig? Wees niet bang eisen te stellen. Vaak krijg je ook een groot deel of alles vergoed door je zorgverzekeraar. Dat is goed want daar zijn ze immers voor.

rolstoelen

Je auto opmeten

Meet ook altijd je kofferbak of beschikbare ruimte op. Of je nu een reguliere of een aangepaste auto hebt: je moet wel zeker weten dat die rolstoel erin past.

Dit vind je misschien ook leuk...